Jeżeli posiadamy piec zasypowy, konwencjonalny, kuchnie węglową, czy różnego rodzaju kominek, to jednym z lepszych wyborów będzie z pewnością węgiel orzech. Ze względu na możliość spalania w radycyjnych piecach cieszy sie szczególnym powodzeniem wśród paliw sałych.
Jest to typ węgla kamiennego wyodrębniony przede wszystkim przez wzgląd na granulację, wahającą się w przedziale 20-120mm, co wpisuje go na listę tak zwanych węgli grubych.
Jest uznawany także za węgiel, tak zwany płomienny, który charakteryzuje się długim i bardzo jasnym płomieniem przy spalaniu. Jest to węgiel z pewnością bardzo ekologiczny, ponieważ ma niską zawartość siarki. Dodatkowo warto także wspomnieć, że w efekcie spalania węgla orzecha otrzymujemy niewielką ilość popiołu, dzięki czemu nie musimy tak często czyścić i wymiatać kotła, czy kominka. Węgiel Orzech pozwala nam więc na zachowanie dużej czystości, dzięki czemu może być właśnie śmiało stosowany w kominkach pokojowych, które tak lubimy. Zazwyczaj do palenia w kominkach pokojowych używamy drewna, ponieważ nie brudzi ono tak bardzo. Teraz zaś wiemy, że mamy do wyboru także orzech, który daje dużą kaloryczność i przyjemne ciepłe, również bez zbędnego brudu.
Warto również wspomnieć, że nie jest tak smolisty, jak na przykład wszelkiego rodzaju mułu. Dzięki temu też nie musimy się obawiać, że na skutek spalania, będzie się osadzał w naszych kotłach, kominkach, oraz przewodach kominowych. To sprawia nie tylko, że nie musimy tak często czyścić naszych pieców, ale także że nie jesteśmy zagrożeni takimi przypadkami, jak chociażby zapalenie się sadz w kominie, które jest niewątpliwie bardzo niebezpieczne i prowadzi do dużych zniszczeń, których naprawa jest często bardzo kosztowna.Węgiel orzech, z racji na swoją niewielką smolistość, przedłuża także żywotność naszych urządzeń, co prowadzi do oszczędności pieniędzy.